Zwitserse preischotel met spek

Zwitserse preischotel met spek is helemaal niet moeilijk om te maken. Heerlijk in de wintermaanden
Zwitserse preischotel met spek is helemaal niet moeilijk om te maken. Heerlijk in de wintermaanden

Zwitserse preischotel met spek is een heerlijk winters ovengerecht. De heerlijke kaassaus met gruyère kaas maakt er echt een feestje van. Dit is een lekkere ovenschotel met prei en aardappelschijfjes die ik graag in de winter maak. Bijkomend voordeel: het is een lekkere goedkope ovenschotel. In de wintermaanden is prei één van de goedkoopste verse groentes.

Het is altijd fijn om een paar budgetvriendelijke recepten te hebben die ook nog eens verdraaid lekker zijn. Bij ons thuis heeft niemand er problemen mee als ik deze Zwitserse preischotel in de oven zet. Meestal maak ik een beetje extra want ineens eet iedereen wel zijn bordje leeg.

Dit recept is goed voor vier personen

Zwitserse preischotel met spek is helemaal niet moeilijk om te maken. Heerlijk in de wintermaanden, zo'n ovenschotel met gegratineerde kaas !
Zwitserse preischotel met spek is helemaal niet moeilijk om te maken. Heerlijk in de wintermaanden, zo’n ovenschotel met gegratineerde kaas !

Ingrediënten voor Zwitserse preischotel met spek

  • 1 kilo prei
  • 200 g gerookte spekjes
  • 800 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • kerrie (één theelepel zou voldoende moeten zijn, maar meestal gebruik ik zelf iets meer)

voor de Zwitserse kaassaus (want je wil natuurlijk wel zo’n lekkere gratin laag bovenop)

  • 35 g boter
  • 35 grambloem
  • 350 ml melk
  • 150 g geraspte gruyère kaas
  • peper en zout
gruyere-kaas
gruyere kaas

Hoe maak je een eenvoudige Zwitserse preischotel met spek?

  • Verwarm de oven voor op 200°
  • snij de prei in ringen (en natuurlijk even goed wassen zodat er geen zand meer in de prei zit)
  • bak de gerookte spekjes uit in een flinke hapjespan
  • als de spekjes bijna klaar zijn vroeg je de prei in de kerrie toe en die roerbak je nog een paar minuten mee
Die uitgebakken spekjes ruiken altijd zo lekker in de keuken. Alleen al daarom zou je deze Zwitserse preischotel regelmatig moeten maken
Die uitgebakken spekjes ruiken altijd zo lekker in de keuken. Alleen al daarom zou je deze Zwitserse preischotel regelmatig moeten maken
  • schep nu de prei met spekjes en een flinke ovenschaal
  • leg de aardappelschijfjes hier overheen (als je er het geduld voor hebt netjes dakpansgewijs maar gewoon netjes verdelen werkt ook prima hoor!)
  • nu gaan we de Zwitserse kaassaus maken:
  • smelt de boter in een steelpannetje voeg de bloem toe met de melk (de melk beetje bij beetje toevoegen) en blijf goed roeren tot er een gebonden saus ontstaat
  • voeg hier 100 g van de gruyère kaas aan toe en blijf roeren totdat de kaas helemaal gesmolten is
  • giet de zelfgemaakte Zwitserse kaassaus over de aardappelschijfjes heen
  • als laatste de overgebleven kaas over de Zwitserse preischotel verdelen
  • zet de preischotel nu in de oven en wacht geduldig tot de aardappelschijfjes gaar zijn (dat duurt altijd langer dan je denkt, in mijn oven duurt het 30-40 minuten)
  • voel voor het serveren natuurlijk wel even of de aardappelschijfjes echt goed gaar zijn

Tip voor dit recept: als de kaas al mooi bruin en een beetje krokant is maar de aardappels zijn nog niet gaar dan kun je het beste de ovenschotel afdekken met aluminiumfolie en nog een tijdje in de oven laten staan.!!

Samenvatting
recipe image
Naam Recept
Zwitserse preischotel met spek
Naam Auteur
Datum publicatie
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*