Romige preischotel uit de oven met hamblokjes

preischotel uit de oven met ham

Voor mij staat de winter bijna synoniem aan ovenschotels maken. In de zomer eet ik vaak salades en meer lichte maaltijden en in de winter maak ik graag ovenschotels. Deze preischotel uit de oven met hamblokjes is een lekkere en makkelijke ovenschotel om even snel te maken. Nou ja snel…. In totaal ben je toch al snel een uurtje kwijt maar veel werk is het niet. Die oventijd tel ik voor mezelf eigenlijk nooit mee.

Onderstaand recept is goed voor 4 personen

preischotel uit de oven met ham

Ingrediënten voor romige preischotel uit de oven met hamblokjes

  • 800 gram aardappels
  • 400 a 500 gram hamblokjes
  • 2 stengels prei
  • 1 ui (rode ui is qua kleur mooier maar met een witte ui gaat het ook prima)
  • ½ rode peper (kan altijd meer als je graag heet eet)
  • Scheutje melk (voor de aardappelpuree)
  • Beetje olie of boter in mee te roerbakken
  • Veel kerriepoeder (ongeveer 2 eetlepels)
  • Snufje paprikapoeder
  • 1/2 flesje kookroom
  • 125 ml creme fraiche
  • 1 ei
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook

Aan de slag voor een heerlijke preischotel met ham uit de oven!!

  • De aardappels schillen en in gelijke stukken snijden
  • Kook de aardappels gaar en maak er met een scheutje melk een lekkere puree van (lekker stampen en alle agressie verdwijnt als sneeuw voor de zon haha)
  • Zet de oven vast aan op de voorverwarmstand (200 graden)
  • Ondertussen maak je prei schoon en snij er dunne ringen van
  • Ui pellen en snipperen
  • De wok op het vuur zetten met wat boter
rode ui en knoflook in de wok, nu gaat het heerlijk ruiken in je keuken
rode ui en knoflook in de wok, nu gaat het heerlijk ruiken in je keuken
  • De ui fruiten met een teentje knoflook erbij en een beetje rode peper (als je niet zo gek bent op pittig eten, dan laat je het gewoon weg)
  • Dan de prei en de kerrie toevoegen en roerbakken tot de prei wat meer geslonken is
  • Dan kan je de hamblokjes er ook nog even bij doen en meebakken
  • In een kom de creme fraiche, met de kookroom en een ei doorroeren, dan nog een flinke hand geraspte kaas en wat paprikapoeder door het mengsel roeren
  • Nu de ovenschotel opbouwen: als onderste laag doe ik de aardappelpuree
  • Dan het ham prei mengsel over de aardappelpuree verdelen
  • Dan de romige saus over de prei scheppen en verdelen
  • Als laatste de rest van de geraspte kaas over de preischotel strooien
  • Bak de romige ham prei schotel af in de oven
  • Na ongeveer 30 minuten (als de kaas mooi gesmolten en een beetje bruin is) kan de preischotel uit de oven
  • Even laten afkoelen en dan… smullen maar!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*